Skip to main content
Call us Today: (+357) 99249998

Τα Βιβλία μας

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τα βιβλία που χρησιμοποιούμε στην σχολή μας.
Didaskalia-ton-Klasikon-Mousikon-Vivlion-tis-Byzantinis-Mousikis

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΡΘΡΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Γραμμένη με ευανάγνωστα καλλιγραφικά στοιχεία κατά τα πρότυπα της διχρωμίας των παλαιών κωδικογράφων, με παρασήμανση του ισοκρατήματος και με πλήρη τυπική διάταξη, στο πνεύμα της παράδοσης, όπως αυτή διαμορφώνεται συνεχώς από το παρελθόν μέχρι τις μέρες μας, η <Μουσική Συλλογή του Όρθρου> διακρίνεται για το ουσιώδες χαρακτηριστικό ενός έργου τέχνης: δεν έχει δηλαδή τίποτε περιττό και δεν στερείται κανενός αναγκαίου. Και τούτο διότι στοχεύει στην υποκατάσταση της σωρείας όλων εκείνων των μουσικών και λειτουργικών εγχειριδίων, που χρειάζεται ο ψάλτης, προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει στις ποικίλες ανάγκες της ακολουθίας του Όρθρου, μιας ακολουθίας εισαγωγικής μεν στην Θεία Λειτουργία, ιδιαίτερα ωστόσο ασταθούς από άποψη τυπικού, εξαιτίας της άμεσης διαμόρφωσής της από το (κινητό ή ακίνητο) Εορτολόγιο της ημέρας.

Didaskalia-ton-Klasikon-Mousikon-Vivlion-tis-Byzantinis-Mousikis

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Αν και αποτελεί το κέντρο της Θείας Λατρείας, η ακολουθία της  Θείας Λειτουργίας δεν διακρίνεται για τον υμνογραφικό της πλούτο, καθώς διαμορφώθηκε τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, πολύ δηλαδή πριν την εμφάνιση των μεγάλων υμνογράφων. Αλλά και οι αριστουργηματικές ευχές, στις οποίες οι συντάκτες της εξάντλησαν όλη την θεολογική και ποιητική τους ευαισθησία, δεν εκφωνούνται εκφώνως, αλλά μυστικώς. Τα αρχαϊκά αυτά στοιχεία σεβάστηκε στο έπακρο η Εκκλησία, φρόντισε όμως να λαμπρύνει την «εορτών εορτήν» με την μουσική επένδυση, η οποία στην «μίαν των Σαββάτων» φτάνει στην πλέον εκθαμβωτική της ακμή. Τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα αυτής της ακμής, όπως οι αργές παπαδικές συνθέσεις του Χερουβικού και του Κοινωνικού αλλά και τα έξοχα <Δύναμις> και τα περίτεχνα <Λειτουργικά> των νεότερων και σύγχρονων διδασκάλων, παρελαύνουν στις σελίδες της <Μουσικής Συλλογής της Θείας Λειτουργίας>. 

Didaskalia-ton-Klasikon-Mousikon-Vivlion-tis-Byzantinis-Mousikis

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Το <Φανάρι>παραδίδει με υπερηφάνεια την ακολουθία του Εσπερινού (Λυχνικού), την εναρκτήρια ακολουθία δηλαδή του εκκλησιαστικού εικοσιτετραώρου, πλήρη από άποψη τυπικού, αναγνωσμάτων και ψαλλομένων. Στις σελίδες της <Μουσικής Συλλογής του Εσπερινού>παρελαύνουν ο Προοιμιακός Ψαλμός, η Στιχολογία του Ψαλτηρίου, τα Κεκραγάρια, τα Εσπέρια Στιχηρά (επιλύχνιοι ψαλμοί), η αρχαία Επιλύχνιος Ευχαριστία <Φως ιλαρόν>, το Προκείμενον της ημέρας, τα Απόστιχα και τα Απολυτίκια του τυχόντος Ήχου, όπως αυτά παρέδωσε τονισμένα η πατριαρχική παράδοση στην ακολουθία του Εσπερινού, η οποία κάθε Σάββατο απόγευμα τελείται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Σε ειδικό επίμετρο τέλος περιλαμβάνονται οι ύμνοι και το πλήρες τυπικό της κατά κανόνα συνδεδεμένης με τον Εσπερινό τελετής της Αρτοκλασίας. 

Εγγραφείτε τώρα!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Γιατί να σπουδάσεις στο Φανάρι

  • Εύκολος τρόπος εκμάθησης της βυζαντινής μουσικής

  • Περισσότερα από 1000 βίντεο χωρισμένα σε ενότητες

  • Εξετάσεις σύμφωνα με την ύλη του υπουργείου πολιτισμού της Ελλάδος